TOBIJA (intervju)


Bend nastaje sredinom 2007. godine. Ideje tekstova i muzike nastaju mnogo ranije, a višegodišnja improvizacija sa raznim muzičarima u ostvarenju Ivanovih ideja, konačno dovodi do prvog oficijalnog ostva­renja benda Tobija, početkom 2013. godine. Tokom svog postojanja, bend je „overio“ sve bitnije beogradske klubove, i pojedine festivale. Postava koja je učestvovala u realizaciji albuma „A šta bi vi“ su: Ivan – vokal, Siniša – gitara, Jeja – klavijatura, Miki – bass, Šikman – bubanj, a potpomogli: Marija, Tanja Vu, Ivana i Milica. Svi tekstovi i aranžmani pesama su Tobijini, Nastavak snimanja sledi uskoro...



Pobuna: Koji je cilj vašeg bavljenja muzikom, šta nam želite poručiti kroz vaše pesme?

Tobija: Mi nemamo cilj, imamo svoj način izražvanja i življenja koji izražavamo kroz muziku i umetnost. Eventualno, namera nam je da podsetimo ljude na mnoge zaboravljene vrednosti i poruke koje su već toliko puta izgovorene, otpevane, upućene… Poručujemo ljudima da se oslobode ega u što većoj meri, da se liše predrasuda o svetu i drugima i da život sagledavaju iz što šire perspektive. Sve u svemu manje da jedemo govna!

Pobuna: Slušajući kompozicije sa albuma “A šta bi vi”, prvi utisak mi je bio da ste autentični, jer nisam znao sa kim da vas poredim. Ali, i pored toga, sigurno imate kreativne uzore?

Tobija: Sama muzika benda kreće se u opsegu od post punk-a, preko dark wave-a, EBM-a, pa do neoklasičnog zvuka, inspirisana bendovima poput: Joy Division, Bauhaus, the Cure, the, Dobri Isak, Luna, La Strada, EKV, Laibach...

Pobuna: U Beogradu je stacionirano bar 80% alternativne scene. Da li je to prednost ili opterećenje zbog prevelike konkurencije? Zalazite li u provinciju?

Tobija: Za nas ne postoji konkurencija jer se ne takmičimo ni sa kim, te nemamo potrebe za doka­zivanjem, dao Bog što više dobrih bendova. Još nismo izlazili iz Beograda, ali veoma rado, prvom prilikom.

Pobuna: Vaš album sam relativno lako našao na internetu. Može li se na neki način zaraditi od muzike koju svirate ili je sve to stvar entuzijazma?

Tobija: Entuzijazam, ljubav i eto postojimo, može se zaraditi svašta nešto, triper recimo! Šalimo se, može se zaraditi ali i ne mora. Naš album se lako moze skinuti sa Soundcloud-a.

Pobuna: Internet je nažalost jedini medij preko koga većina bendova komunicira sa publikom. Da li je to dovoljno ili nam treba recimo novi “3. kanal”?

Tobija: Biti uporan, voleti muziku, imati neku svoju ok priču i eto publike, da li je toliko bitan kvantitet? Manje televizije - više akcije; televizija daje prilićno pokrivljenu sliku naše stvar­nosti; današnji čovek je sve skloniji komunikacijama u jednom smeru a za to je krivac upravo ta televizija. Internet je utoliko bolji medij, zato što je dvosmeran, ipak druženju i svirkama dajemo prednost pre nego internetu.

Pobuna: Planovi Tobije u bližoj budućnosti?

Tobija: Svirke, svirke, svirke…


Marko Nedeljković

Коментари

Популарни постови