ABERGAZ (intervju)

Pobuna: Recite za početak malo biografskih podataka o Abergazu…
Abergaz:  Ahojla - Njecolina ovdje! Ma sve je nastalo tako što imah neke pjesme, a prethodni bend Truj Se Dok Si Mlad, gdje svirah ritam gitaru, nisu htjeli više svirat pank, već se bezvezno kurčit u metalu - pa onda napravih Abergaz 7.3.2006. u 21 sat navečer, u Zagrebu. Jedino sam ja od početka, budući da sam i pilot istog, a diskografija broji 3 studijska albuma LP duljine, dva takva live albuma, te ima i epejeva i spotova da im trenutno više ne znam brojku, a trenutačno snimamo po poglavljima, najnoviji LP.

Pobuna: Punk, kao i svaki vid alternativne muzike je odavno paralisan u našem društvu, kako opstati i uopšte pronaći publiku?
Abergaz: Treba rokati i pokazati da se stvarno stoji iza svojih riječi, a ne samo brijati na nešto zbog eventualne aktualne mode u toj 'alternativi' - pa to onda i drugi prepoznaju i podržavaju te. Paralizirani vid iste bi ljudima trebala biti samo noga u guzicu da se još više trude, umjesto da plaču i igraju se žrtve. Ako je nešto iskreno i srčano, to se napro­sto mora probiti iz glave autora do publike. Recept za opstanak jest da treba živjeti u sadašnjosti, a ne gonit se u neka druga vremena, jer kada čovjek živi u sadašnjosti, traži način da se snađe, a ne neku fuj ispriku.

Pobuna: Glavna tema vaše muzike je bunt. Protiv čega se najviše bunite?
Abergaz: Ovisi od pjesme do pjesme. Svaka je u drugu poru društva usmjerena granata, koja svojom eksplozijom prodrma misli prilikom udara.

Pobuna: U kompu imam sva vaša izdanja u mp3 formatu. Jeste li snimali šta na nosa­čima zvuka, ima li izdavača koji bi ispratili priču vas i bendova sličnog zvuka?
Abergaz: Imamo snimke na cd-ovima i audio kazetama. Iste su nam na distribucijama po britanijama i amerikama, jer sam se trampao za iste, kako bih nabavio i druge vinile i kazete što me diraju, a najbliži 'druga ruka' distributeri su frendovi iz zagrebačkog Doomtown Recordsa. Naklade opipljivih nosača nisu nikad velike, jer sve plaćamo iz svojeg džepa - od snimanja do pakiranja, nešto trenutačno kombiniramo sa stranim izda­vačima da nam objave ploču, jer nemamo sami novaca da je otisnemo - pa ak bude neš' od toga, svakako ćemo objavit informaciju na našoj stranici.

Pobuna: Kako organizujete svirke, gde vas najčešće zovu?
Abergaz: Najviše interne­tom za svirke izvan Zagreba, a telefonom lokalno, jer je valjda tak najlakše. Scena u Hrvatskoj je tokom godine izrazito centralizirana u Zagreb, što je nama osobno super jer tu živimo - pa svako malo od jeseni do ljeta možemo na neku svirku vrijednu spomena, ali je istovremeno šteta da nema više toliko gigova izvan njega. Vidim da se sad nešto ekipa u Varaždinu i Karlovcu pokreće - stvara se nešto - bilo bi predivno kada bi sve to buknulo ne samo na ostatak države, nego i na ostatak regije, a neka i u cijeli svijet. Ak u ovom današnjem svijetu nemaš inspiracije - onda stvarno bokte jebo.



Pobuna: Koja publika dolazi na svirke Abergaza?
Abergaz: Panksi, hardkoraši, trešeri, metalci, pijanci, zgodni, ružni - svakakvi znatiželjnici i znatiželjnice. Rijetko kad naiđu nekakvi pečinarski ksenofobičari, jer oni hvala svemu brzo odjebu, kada vide da ne pušimo njihovu mržnju, već uživamo u životu kak znamo i umijemo.

Pobuna: Današnji punk uglavnom 'pronalazi' uzroke i konstantuje društvenu stvarnost. Nudi li Abergaz nekakva rešenja. Šta uraditi da nam svima kolektivno bude bolje?
Abergaz: Nudi riješenja, tako što promućka ti misli i doneseš svoj zaključak, kojeg stavaljaš onda dalje u koliziju sa drugim zaključcima - dogodi se komunikacija - sa komunikacijom dođe i razumjevanje, a sa razumjevanjem akcija - i eto ti u životu zajebancija, od koje bude svima kolektivno bolje. Ne moš' svima udovoljit, dapače - niti trebaš. Niti ne žele svi da im bude bolje, jer da žele - onda bi na tome stvarno i radili.

Pobuna:  Prošle godine ste nastupali u Beogradu i ako se ne varam u Somboru? Kako Beograd iz vašeg ugla prihvata punk?
Abergaz: Bilo nam je super, gdje god da smo po Srbiji i Vojvodini svirali. Ljudi su nas uvijek odlično prihvatili i napili - odlična zajebancija i druženje; sa veseljem isčekujem neki sljedeći susret sa prijateljicama i prijateljima tamo.

Pobuna: Postojite 6 godina (ispravite me ako grešim), šta je to što biste izdvojili kao vaš najveći uspeh; ima li nešto što biste uradili drugačije, gledano iz ovog vremenskog ugla?
Abergaz: Prošlo je već više od osam godina od 7.3.2006. i toliko sam stvari proživjeLA sa Abergazom, da svoj život zapravo više ne mogu zamisliti bez njega. Iako su se događala i mnoga negativna iskustva sa ljudima - nekako bi ih uvijek nadmašila sva ona pozitivna, tako da mislim da je baš onako kako je trebalo bit i kako je svaka osoba koja je bila ili je još uvijek dio te priče - taj trenutak to željela. Napadali su me i fizički zbog pjesama - ali smo nastupali skupa sa Jellom Biafrom, Anti Nowhere League, 999 - te svakakvim drugim što stranim, što domaćim nama dragim bendovima. Neki su članovi čak izdali i naše prije svega prijateljstvo - ali je Abergazu svejedno svakim trenom sve više proradila inspiracija, tako da sve to samo potvrđuje onu tezu iz još nesnimljene pjesme, koja kaže da: bez govana niti nema ciklusa života. Naravno da je također bitno i šta pustiti u kanalizaciju te se obrisati od ostataka, da ne dobiješ hemeroide ili neku goru infekciju.

Pobuna: Za kraj?
Abergaz: Živi bili - pa vidjeli, a možda i sudjelovali!



Marko Nedeljković

Коментари

  1. The ULTIMATE "Stop My Divorce" Love Spell Casting is the best of the best when it comes to preventing that painful divorce and keeping you both happy in love.contact templeofanswer@hotmail.co.uk, whatsapp +2348155425481 for more details

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови