JORGOVANI (intervju)



Jorgovani su najprijatnije iznenađenje na našoj pank sceni u poslednjih 5-6 godina. Do sada su snimili 2 EP-a sa po četiri pesme, a gostovali su i na tribjut albumu Brkova, gde su otpevali njihovu pesmu „Vrati se vrati“. Više o Jorgovanima, saznaćete iz jednog neformalnog fejsbuk ćaskanja sa pevačem Markom Jokovićem (Deponija), koje smo pretvorili u intervju (sa minimalnim korekcijama)


Pobuna: Kad, gde, ko, kako i zašto?


Bend Jorgovani je nastao spontano u Beogradu, u jednom poznatom parku, mislim, septembra 2012. kada smo pili pivo gitarista Birtije, gitarista i bubnjar Žute Minute i ja… i prišla je jedna devojka Ana da se upozna sa nama. Mi se pred­stavljamo: Marko, Marko, Marko, Marko i tad nastaje smejanje. Devojka ne zna šta je snašlo, a neko viknu u glas, možemo i bend da napravimo i tad ja izrecitujem refren pesme koju sam napisao dan pre: ja ti pišem pesme, ja ti čuvam decu, a ljubav vodimo jednom u mesecu".


Pobuna: Zašto naziv Jorgovani, je li po pesmi sa prvog EP-a ili je ona nastala kasnije?

Pesma je nastala pre i mnogo nam se svidela, a mi smo se dvoumili između nekoliko naziva, al ipak izabrasmo Jorgovani. Mene je baš asociralo kao pravi naziv za jedan pank bend, mada mi je otac rekao da je to po malo gej naziv. Daj neko teže pitanje, ovo sve znam.

Pobuna: Zagrevam se. Svi članovi imaju neki matični bend. Jesu li Jorgovani zamišljeni kao kratkoročna zajebancija ili planirate to održavati i dalje?

Ma kakva zajebancija. Jorgovani su ozbiljan bend, samo su članovi neozbiljni. Snimili smo dva EP-a sa po 4 pesme, jednu obradu, a uveliko radimo i na albumu. Biće tu i spotova, a nedavno smo imali i prvu svirku, koja je prošla sjajno i sad smo se baš napalili na Jorgovane. 

Pobuna: Prva svirka je bila skoro na Streetriffs festu... Kako si se snaš'o, s obzirom da nisi pev'o na matricu?

Odlično! Ovo je lakše nego na mat(e)rici. Jedino sam pre svake pesme prilazio uz gitaristu da ga pitam kako beše počinje tekst sledeće pesme“?

Pobuna: Da pređemo na drugi deo priče. Deponija dve godine nije snimila album. Neobično, naročito ako se uzme u obzir da si prethodne niz’o u razmaku od godinu i manje?

Ala vreme brzo leti. Pa snimiću, pesme postoje; ima tekstova za 3-4 albuma, samo me mrzi da zapnem da uradim to, ali moraću. Jebi ga, ne živi se od stare slave.

Pobuna: Iako ne izdaješ ništa na diskovima, veliku pažnju obraćaš na omote, koji su itekako specificni na svakom albumu. Čemu cimanje oko toga, ko ti pomaže?
EP "Markice" (klikni za free download)
EP "Zbogom majko odvede me kurva"
 

Pomažu mi ortaci. Deponija ima bezbroj počasnih članova, koji su tu kada zatreba. Ideje za svaki omot su moje, naravno.

Pobuna: Gde najviše voliš da nastupaš? Koja su to mesta gde još nisi svirao, a voleo bi?

Uh. Pa volim svuda, bez obzira da li pred 30 ili 300 ljudi. Voleo bih da nas­tupam na devojačko veče, recimo. Pevao sam već na momačko veče i na svadbi.

Pobuna: Jesi li nekad nastupao totalno trezan? Sećaš li se svirke na kojoj si popio naj­manje il najviše?

Ja sam tremaroš, fin i povučen mladić. E, tu je alkohol da reši sve probleme. Ima verovatno ljudi koji su bili na više mojih nastupa i od mene samog (mislim da je ovo dobar odgovor).

Pobuna: Kako pokrivaš troškove oko svirke? Budeš li nekad u plusu?

Bend mi je skroman i ne zahteva mnogo. Bitno je da džep nije iscepan, da ga ne izgubim. A ja sam malo alav, pa koliko god da zaradim dam u dobrotvorne svrhe, tj. drugarima i poznanicima (i onima koje prvi put vidim) da jedu i piju. To su proklete pare i treba ih se što pre rešiti.

Pobuna: Tvoje pesme uglavnom imaju dve teme: alkohol i žene. Otkud to da na svir­kama ima sve više žena, s obzirom da u pesmama nema puno lepog o njima?

Kako bre nema? Moraš da uđes malo u dubinu, da primetiš šta pesnik hoće da kaže. Jeste, pevam o alkoholu i ženama i pesme su ljubavne, mahom autobiografske i sa srećnim završetkom.

Pobuna: Još jedno pitanje u vezi Jorgovana... Je li istina da su svih 8 pesama naprav­ljene za Deponiju, pa su negativnom selekcijom odbačene i ostavljene Jorgovanima?

Ne umem ovo da odgovorim, ali čitaj između redova. 

Pobuna: Reci nešto za kraj. Čitaocima, komšijama, obožavaocima...

E ovo mi je najteže pitanje. Isto kao u školi kad mi profesor od muke kaže: Ajde, pričaj šta znaš? A ja muk…



Marko Nedeljković

Коментари

Популарни постови