Deca Apokalipse (intervju)




Njihove pesme i muzika zaista umeju da naježe čoveka i probude im sećanja. A stvarnost prikazuju onakvom kakva jeste, i ono što osećamo svi mi u sebi, oni to iz nas, dece ove naše gorke Apokalipse, govore. Oni su još jedni u nizu kvalitetnih domaćih bendova koji su naš glas, naš medijum i izraz teskobe koju osećamo prema budućnosti.

slika preuzeta sa facebook stranice benda


Intervju sa Giletom, gitaristom Dece Apokalipse- Igorom Milićevićem



Za one koji vas ne znaju ili malo poznaju, reci ko ste, odakle ste i kako ste nastali. Daj akcenat na sam početak i reci baš kako si ti dospeo u bend.
 
Mi smo oni koji jure i tragaju za istinom,smislom i srecom. To je osnovna ideja koja stoji iza i ispred nas,koja nas je spojila i koja nam daje snagu da idemo dalje i dublje.Mi nismo jednostavno postali i nastali vec smo nastajali duze vreme,prvo kao ideja naseg bubnjara Boska,a onda i kao sam bend.Valjevo je u tom trenutku imalo jaku underground scenu cija je paleta zvuka bila veoma siroka.Bosko je poceo da svira sa nama u bendu Township Rebellion koji funkcionise kao cover bend Rage Against The Machine-a preko 7 godina.Nakon nekog vremena druzenja i sviranja zajedno, podelio je ideju samnom i nasim vokalistom Milanom. Nije bilo puno razmisljanja i krenuli smo u realizaciju.U tom periodu prikljucio nam se i Petar,drugi vokalista koji je dosta godina u nazad nastupao u 3polis tribe,hip-hop porodici Valjeva,a u poslednjih par godina i kao frontmen Tremenduma.Nesto kasnije DA porodica pocinje da raste i biva bogatija za perkusionistu Zorana,inace bubnjara benda Infest,DJ-ja CV Spooka iz 3polisa,basistu Branka iz etno benda Proja i od skora gitariste Ognjena.

 Bilo je uspona i padova. Jednom si čak hteo da odeš na brod ali si ipak ostao i sada ste sve uspešniji. Pričaj o tome.

Ja sam zapravo stigao da odem na brod dva puta i da se vratim. Da,bilo je uspona i padova, jer svaki pocetak je tezak.Mi smo samo imali sluha jedan za drugog i to nas je odrzalo.Svaki pad je razlog za ustajanje,bio individualni ili grupni.U nasem slucaju,ako jedan padne zna da oko sebe ima bar sedam ruku koje su spremne da mu pomognu da ustane i nastavi dalje.Apsolutno smo svesni da ce na ovom putu biti teskih deonica jer nije lako ostati budan medju spavacima,ali smo spremni na to i znam da cemo dati sve od sebe da nas ne uhvati san.


Zadnji vaš album interesantnog naziva: "Era papirnih grobova" je mix različitih zanrova i upečatljivih tekstova. Kako ste došli do tog naziva?

Veoma je bitno da pomenem da je i samo ime benda nastalo pre samog benda.Ideja je povezala ljude i odabrala clanove.Isto tako,pesme su dobijale svoju formu putem osnovne ideje.Kako bi se doslo do istine i srece bitno je znati gde se nalazis i sta te okruzuje.Moraju se postaviti prava pitanja jer dok god postavljas pogresna dobijaces beskorisne odgovore koji te vrte u krug i ne dozvoljavaju rast i napredak u bilo kom smislu.Jedno od najbitinijih pitanja koje covek treba sebi da postavi jeste gde se nalazi u vremenu i prostoru,u odnosu na druge.Odatle je i album dobio svoje zasluzeno ime.


 Da li ponekad zajedno pišete pesme? Kako izgleda vaše stvaranje?

Uglavnom radimo zajedno.Neko dodje sa idejom za muziku ili tekst i odatle krecemo.Veliki plus je to sto svako od nas dolazi iz razlicitih muzickih pravaca i to nam daje prostor da spajamo naizgled nespojivo u kompaktnu celinu.Bitno nam je da muzika prati tekst i obratno.Razgovorom o ideji koju zelimo da sprovedemo u delo postizemo da svako od nas u svakoj pesmi oseti deo sebe i mislim da smo do sada uspeli u tome.

 Spot za:"Ovo je taj čas" iskreno i realno odgovara tekstu pesme i našem zajedničkom "zajebanom dobu" i izborima koji pljušte i nose prekretnice dok neparno plešemo s noge na nogu. Snimali ste u oronulim, napuštenim zgradama i prirodi, gde se Petar simbolički trudi i pokušava da se popne, popne da uspe u životu, pređe prepreke. Da li možeš nešto više da kažeš o tom spotu? :)

Da,u spotu ima dosta simbolike kao vec pomenuti momenat kada se Petar bori,pada ali ponovo ustaje.Ja uglavnom izbegavam da govorim o svom vidjenju nasih spotova,muzike i teksta.Smatram da treba ostaviti prostora za ljude da tumace onako kako oni vide i razmisljaju.U svakoj nasoj pesmi,i muzicki i tekstualno,postoji dosta momenata koji zapravo daju nadu slusaocu.Kao sto je i Petar pomenuo jednom prilikom:"U tekstovima Dece na svakom koraku stoje pokloni u vidu stiha za svakog ko zeli da cuje."


 Da li ste se svađali na početku vaše "karijere", da li je bilo nesuglasica? Do sada ste se sigurno navikli i uvukli u neku svoju šemu rada.

U grupnom radu uvek postoje momenti kada necija ideja nije u potpunosti ista sa vidjenjem drugih,posebno kada na jednom mestu imate toliko ljudi koji su autori.Svaki momenat neslaganja jeste zapravo zelja da se necija ideja poboljsa ili prosiri kako bi bila pristupacna svakom od nas da je prihvati i zavoli, i upravo zbog toga ti momenti koriste bendu u stvaranju i radu.To su kreativni podstreci koji koriste svakom clanu.Problem kao takav ne postoji ako oko sebe imas ljude oslobodjene amova danasnjice.Imamo sistem rada koji odgovara svakom od nas i u kom svaki pojedinac ima prostor da iskaze sta misli i oseca.


Šta ti najviše voliš da slušaš...možeš li da izdvojiš omiljenu pesmu? Ako ne, za koju pritiskaš repeat najčešće ovih dana?

Pantera i Tool su bendovi koji ce uvek biti moji favoriti i mislim da o njima i ne moram da govorim vise.U poslednje vreme su me najvise odusevili bendovi Russian Circles i Carbon Based Lifeforms.Iako veoma razliciti oba benda dele fantasticnu atmosferu na albumima.Sto se tice domace scene Consecration i Eyesburn jednostavno kidaju. Ne mogu da izdvojim omiljenu pesmu,ali u poslednje vreme sam najvise puta kliknuo repeat na Raised Fist-Wounds.


Opiši sebe i svoje drugare sa po jednim pridevom :)

Ovo ce biti tesko ali pokusacu.
Milan-Energija
Petar-Skulptor
Bosko-Forma
Branko-Groove
Zoran-Blast
Spook-Chill
Ognjen-Stoner
Sebe jos uvek upoznajem.


 Nisu to bili baš pridevi (filološkinja smarač) al hu da-fak rili kers. Za kraj nam Gile reci kada su vam naredni koncerti, šta planirate za dalje i poruči štagod našim čitaocima! Srećan rad!

Upravo smo odsvirali nas prvi koncert u Valjevu na kom su nam gostovali prijatelji iz subotickog sastava D-ZOO i pancevci Iskaz.Prezadovoljni smo kako je sve proslo i nastavicemo da saradjujemo tako da u nekom narednom periodu moze da se ocekuje jos koncerata i gostovanja ali o tome kada dodje vreme.Za sada se koncentrisemo na nas novi EP koji bi trebao da se pojavi u narednih mesec,dva dana.Nakon toga se vracamo kocertima i potom i snimanju novih pesama za drugi album.Citaocima porucujem da nastave da traze sve ono za cim i mi tragamo i da ne odustaju. Sto nas je vise to ce nam biti lepse i lakse jer svi smo mi Deca Apokalipse.

Sofija Sole Vojvodić
 

Коментари

Популарни постови