Librarion # 1 (recenzija)

fotka preuzeta sa www.hellycherry.com
 (klikni za uvećan prikaz)
Napokon u svojim rukama držim prvi broj fanzina Librarion. Iz povremenih razgovora sa urednikom Danielom, probao sam da naslutim kako će to na kraju izgledati. Ali, sad vidim da ni u pola nisam bio u pravu. Veliko iznenađenje za mene (u pozitivnom smislu). Krenimo redom. I sam sastavljam jedan fanzin (sad se kao hvalim) i znam koliko je vremena i odricanja potrebno da bi se napravilo nešto slično. Međutim, Librarion se u potpunosti razlikuje od svih drugih fanzina nastalih u poslednje vreme (koje sam ja uspeo čitati). Prvo i najvažnije. Ceo fanzin je izrađen bez bilo kakve pomoći kompjutera. Sav tekst je iskucan na pisaćoj mašini i to je detalj, koji i bez čitanja sadržaja, kupuje malo starije čitaoce, i vraća ih u ono vreme kad su se fanzini izrađivali bez puno pomoći tehnike, al sa dosta više pažnje i ljubavi.
Što se sadržaja tiče, Librarion se može odrediti kao književno (filozofsko)-artistički fanzin. Koliko sam shvatio, svaki broj će imati određenu temu, prema kojoj će učesnici orijentisati svoje radove. Tema prvog broja je Religija-Smrt-Manifest. Jako škakljivo i donekle provokativno. Redosled radova nije slučajan i čitajuci redom, stvara se jedna zaokružena celina u okviru zadate teme. Koliko su pojedinačni radovi uspešno odgovorili na temu, pitanje je na koje čitaoci treba da daju odgovor. Moje mišljenje bi bilo krajnje subjektivno i pristrasno, tako da nema efekta ni da ga iznosim.
I još jedna bitna stavka. Fanzin izlazi samo u štampanom obliku. Dakle, nema elektronske verzije, niti bilo kakvih linkova. Na ovaj način, Librarion neće pročitati previše ljudi, ali, to je potez urednika koji verovatno ne želi da digitalizacijom obezvredi višemesecni rad na istom. 
Sa moje strane, uredniku bih poželeo da ga trenutni entuzijazam ne napušta i da ovaj projekat ne ode u zaborav nakon nekoliko brojeva, što je veoma čest slučaj kod fanzina. 
Štampani primerak možete načuciti (a ujedno se i informisati o budućim aktivnostima) preko ovih adresa:

Marko Nedeljković
Fejsbuk stranica Librariona 
Privatni profil urednika



Коментари

  1. The ULTIMATE "Stop My Divorce" Love Spell Casting is the best of the best when it comes to preventing that painful divorce and keeping you both happy in love.contact templeofanswer@hotmail.co.uk, whatsapp +2348155425481 for more details

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови