VARVAROGENIJE (intervju)



Varvarogenije je vojvođanski rok sastav osnovan 2006. godine, a oformili su ga rođena braća Arsen (bas) i Aleksandar Vujić (gitara). Kroz bend je prošlo nekoliko bubnjara, a u sadašnjoj postavi svira Stanko Đukić. Iza sebe bend ima album “Stiglo nam je bolje sutra” koji je objavio Nocturne Magazine 2011. i EP “Evropska Unija” iz 2013, a prvo zvanično izdanje benda je singl “Beogradska prdara” koji je 2009. objavila Croatia records iz Zagreba.

Varvarogenije može biti primitivni varvarin ili neis­kvareni genije, u zavisnosti od toga kako ga ko pos­matra. Varvarogenije Decivilizator je zapravo književni junak nastao iz pera zenitističkog pisca Ljubomira Micića koji ga je definisao kao novove­kovnog heroja elementarne čistoće i sirove neukro­tive muževno­sti, čija je misija početkom 20. veka kada je rođen bila da ozdravi Evropu. Na žalost superheroj Varva­rogenije tada nije uspeo, evropska bolest je pobedila jer se desio 2. svetski rat. Danas se ta bolest proši­rila na čitav svet i preti da uništi civilizaciju, ali je zato tu novi Varva­rogenije koji će pokušati to da spreči. Za početak pokušava da izleči Srbiju.



O cemu govore vaše pesme i oda­kle crpite tematiku za njih?

Tematika naših pesama je vrlo raz­novrsna, ali se sve svodi na analizu i obračun sa poremećenim vrednostima u našem društvu.

Kako sredina iz koje dolazite pri­hvata muziku koju svirate?

Narod nas voli, političari nas mrze.

Može li muzika promeniti nešto? 

San i ideal svakog pravog umetnika je da promeni svet oko sebe i učini ga boljim, motiv za stvaralaštvo ne trebaju biti ni pare ni slava, već jed­nostavno potreba da se kreativna energija, koju inače poseduje svaki čovek, podeli sa ostalima. Onda je čovek srećan. To je ujedno i najbolji način da se iz sebe izbaci nagomi­lano nezado­voljstvo i revolt, ali i da se pobede neprijatelji. Umetnost je veoma moćna, jedni smo od onih malobrojnih koji veruju da umetnost može biti ubojitija od metka.

Mišljenje o domacoj alternativnoj sceni... Ujedno i nešto za kraj…

Celokupna domaća rok scena se danas može nazvati alternativnom, rok zvezde više ne postoje, na žalost prave zvezde su narodnjaci u raznim oblicima. Svaka čast svima koji se danas bave rok muzikom, ona opstaje prvenstveno zahvaljujući lju­bavi i entuzijazmu. Za katastrofalno stanje su najkrivlji raznorazni mena­džeri koji su formirali scenu pretho­dnih 20 godina forsirajući nezanim­ljive i dosadne ben­dove, oni su i uništili rock&roll. Normalno je da će se ljudima smučiti kad na muzičkim festivalima i ostalim manifestacijama godinama gledaju uvek jedno te isto…
Za kraj, slušajte dobru muziku, živite život kako želite, jer to je Vaš život. Pozdrav od grupe Varva­rogenije.


Marko Nedeljković


Zvanične web adrese:
http://www.varvarogenije.com
https://www.facebook.com/varvarogenije
http://www.youtube.com/user/Varvarogenijeband

Коментари

Популарни постови