DVOUGAO: KATABAZIJA - BLUES REZERVATA (intervju)

U rubrici dvougao, odlučili smo se da raygovaramo sa dva benda iz Kruševca, koji ne sviraju žanrovski sličnu muziku, ali se zato sjajno poznaju i druže. Reč je o bendovima Katabazija i Blues Rezervata.

Za one koji vas ne poznaju, recite ponešto o sebi...
Katabazija: Silazak.
Blues Rezervata: BR je garage blues rock grupa sa dve gitare, bubnjevima i tekstovima na srp­skom jeziku, kakvu, dajem sto dolara za opkladu, do sad niste imali priliku da čujete, ni na nosaču zvuka, a ni uživo. Izdali smo prvenac "Kamen, duša, žica" za "Slušaj najglasnije", našeg prijatelja Zdenka Franjića iz Zagreba, i od tad se grudva polako, ali sigurno kotrlja niz breg.

Blues Rezervata
Katabazija

Kako ste prihvaćeni u svom mestu, a kako na strani? Da li vam je otežavajuća okolnost to što dolazite iz manje sredine?
Katabazija: Nikad nisam o tome razmišljao. Nema biljaka u svakoj bašti; neke su od kamena; to je naša sre­dina.
Blues Rezervata: Nažalost, Kruševac ima bar deset odličnih bendova iz različitih žanrova, u ovom trenutku, ali nigde nisam video manje publike, niti manje urbanu sredinu. Odsvirali smo dosta koncerata na strani, i naravno da smo svuda bili bolje prihvaćeni nego u rodnom gradu, jer je to tamo uvek mogao da čuje neko neopterećen time što nas možda poznaje iz nekog drugačijeg kon­teksta. Nemamo nikakav problem sa tim odakle smo, jer se broji jedino ko si i šta si.

Kakvo je društvo u kome danas živimo, treba li šta menjati?
Katabazija: Ko se ne lati promena, pristalica je učmalosti. Otrcano jeste, ali je istinito.
Blues Rezervata: Uvek treba nešto menjati, bar toliko da se i oni malobrojni dobri ne uspavaju. Mnogo je toga lošeg, ali sreća ili nesreća, pre svega su lična stvar, i najviše zavise od toga šta i kako radiš i uradiš u skladu sa okolnostima.
Mi pevamo o tome, a naše simpatije su uvek na strani onih, koji i kad su pobeđeni, nisu poraženi.

Na koji način se povezujete sa sličnim bendovima, može li se zaraditi šta od muzike?
Katabazija: Baš je nezgodno pitanje. U Srbiji nema mnogo darkvejv sastava, onoga što ima…ili je ugašeno...ili se muči ispod površine. Nelogično zvuči, ali opravdavam takav vid egzistencije. To je normalan sled udisaja/izdisaja, sagorevanja. Jedino čega se grozim je lažno predstavljanje
u pomenutom svetu, jebeš pare.
Blues Rezervata: Sa drugim bendovima smo najviše povezani putem fejsbuka, a sa svima sa kojima smo se lično sreli, u odličnim smo odnosima. Posebno bih istakao Vrane Kamene iz Beo­grada, te Garage in July i Bluestrip iz Osijeka. Pravi smo prijatelji i sa No Rules, Sheitansima, bendom Superoperater iz Zagreba, Big Charmin Man iz Svilajnca, Evokersima iz Varaždina...  Postoji veliki problem sa mozgovima u ovom trenutku. Neko je decu naučio da je u redu potrošiti 500 dinara za cigare i pivo, a mnogo je dati "teslu" na kartu za koncert benda koji se polomio od rada da bi pokazao na sceni to što ima da pokaže. Ovi koji organizuju svirke su tek problem. Nas su zvali da za Novu godinu budemo predgrupa ŽJ, koji je plaćen dese­tinama hiljada evra, i unap­red nam rekli  da za  naš nastup nema para. Ali, i da su ponudili pare, takve koncerte, ovako ili onako, ne treba svirati. Sviramo, pre svega, zato jer za to u velikoj meri živimo. Nismo gadljivi ako zbog toga padne i poneki dinar, jer je krvavo, i krajnje pošteno zara­đen.

Azra ili Ekv?
Katabazija: Za Azru me boli kurac, ne zato što je želim nipodaštavati, ali, nikada nisam pripadao tom establiš­mentu, ne znam ni šta je to Azra. Ekv da, kad se hoću prisetiti dela mladosti!
Blues Rezervata: I Azra i EKV. I još mnogo drugih. Ali bih dodao i to da, kad bi se ti bendovi pojavili u ovom trenutku kao demo bendovi, ne bi uradili ništa, ili bar ni blizu onoga što su uradili.

CD ili mp3 download?
Katabazija: Mp3, očas posla mjuzik. CD mi je, nekako, gnjav, prošlo vreme. Naravno, poštujem tuđ izbor. J
Blues Rezervata: CD. Na free download treba staviti poneku pesmu, i to je to. Pravi konzument muzike je onaj ko živi za dan kada će u rukama imati disk benda, koji ga je "kupio" makar jednom pesmom kao slušaoca.
Nas interesuju takvi slušaoci, a ne oni koji će preslušati prvih 15 taktova i reći da to ništa ne valja, nakon što su na jutjubu naučili 35 odabranih rock rifova i misle da su posisali sva znanja o gitari, pa im je zbog toga sve skupo i nikad nemaju vremena… sem za bildovanje svog egića.

Vaše mišljenje o momcima iz grupe Blues Rezervata/Katabazija?
Katabazija: Dobri drugari. Želim im sve najbolje.
Blues Rezervata: Ljubiša je naš veliki prijatelj. Od početka se uzajamno poštujemo i podržavamo. On je veliki čovek i umetnik u svakom smislu. Što je najvažnije, bez sujete je, spreman da svima pruži ruku, a da nikome ne oćuti nepravdu i laž, a samo sa takvima se družimo. Katabazija je u svom žanru odličan bend, koji rado slušam, a raduje me da su i te kako primećeni na sceni.

***
Nesto za kraj, neka poruka za sve one koji citaju Pobunu?
Katabazija: Oni znaju šta im je činiti, bunt nema alternativu. Koja je zakon. J
Blues Rezervata: U ćutanju je sigurnost, reče Andrić u svojoj prozi; ali ako samo ćutiš, kamen si ili otpad, a ne čovek. Pa biraj. Mada svaki izbor ima svoje nedostatke, samo je jedan pravi.



Marija Krsmanović

Коментари

Популарни постови