DST - Stvarnost je u nama (recenzija)


Nikšićki pank-rok bend DST (Društvo skrive­nih talenata) je letos izdao svoj peti stu­dijski album pod nazivom Stvarnost je u nama. Elem, album je najavljen još 2013. godine sin­glom „Dvadeset godina“ koji je objavljen povodom dvadesetog rođendana benda. Verna publika je željno isčekivala ovaj album sači­njen od deset numera, i bendu se mora odati priznanje za dobar, zreo i iskusno obavljen posao. Istražujući zvuk Nikšićana, nije pogre­šno zaključiti da su ostali dosledni svojoj izvornoj pank rokačini koja je oduvek promiš­ljeno i umereno koketirala sa drugim žanro­vima iz obima rokenrola, podižući dinamiku do hardkor i metal varijacija i spuštajući je do laganog tempa, ne izostavljajući melodičnost pomešanu sa žestinom. DST je uvek, svesno ili nesvesno, kršio pank šablone, a to se vidi i na ovom izdanju na kome je, njima svojstven, „eksperimentalni pank“ blago redukovao produkcijsku sirovost u odnosu na prethodna diskografska dostignuća. Iako je, rečeno muzičkim slengom, produkcija „ispeglana“, ona kao takva ne smeta ni mrziteljima „fine“ produkcije, jer do znatno kristalnijeg izražaja dolazi nepopustljiv intenzitet energije i dinamike, a ni napetosti ne manjka. Bend je na svom fejsbuk profilu objavio tekst u kome je objaš­njena suština albuma, stoga ću izdvojiti neke delove teksta:
Ideja albuma je da otkrije i pokaže cijeli jedan svijet, zaboravljen, sklonjen, zapostav­ljen. Da li uopšte i postoji i koliko nas ima u njemu. Naši snovi ostaju te nove zore, ali naš dan sve više ostaje vjetar olujan. Branimo ono najvrijednije u nama. Zato čuvaj svoju ljubav, jer Stvarnost je u nama. 
Sastav iz Nikšića akcenat u tekstovima baca na ispitivanje vrednosti, a socijalne, egzistencijalne i poli­tičke teme su ovaj put izostale. I ovde se nastavlja borba sa mrakom koji vlada Crnom Gorom, a i celim regionom, tako da su poruke univerzalne i u njima se mogu pronaći mnoge posleratne generacije koje su svoju ličnost gradile na vrednostima koje sav­remeno, potrošačko doba nesmanjenim tempom urušava. Ovaj album je nedvosmis­leno svedočenje iskusnog pojedinca, naviknutog na svakakve banalnosti savremenog doba, koji je istrošio snagu na prvoj liniji fronta i povukao se, pa sa određene distance svom slušaocu otkriva put ka svetlosti. Svaka pesma je, na sebi svojstven način, kvali­tetna i nezahvalno bi bilo dodeliti oreol superiornosti nekoj od njih. Ali je, subjekti­vno gledano, najupečatljivija poruka na albumu iz pesme Tuneli mraka, „Nađi u sebi bolji svijet i za njega bori se“.

Arturo Bandini 

*** Album možete besplatno preuzeti klikom na bandcamp stranicu benda.


Коментари

Популарни постови