Brkovi - Nenormalnost bez granica (izveštaj)



Beograd - Mikser House, 22. 11. 2014.

 
      Zagrebački punk folk wellness sastav Brkovi obično nastupa nekoliko puta godišnje u Beogradu, te se stoga svaki njihov koncert iščekuje sa nestrpljenjem. Tako je bilo i ovga puta, o čemu najbolje svedoči činjenica da je oko 22 h ispred Mikser House-a već vladala prilična gužva. Tada se već moglo zaljučiti da će ovo biti do sada najposećeniji beogradskih nastupa Brkova.
     Dužnost da zagreju publiku pre glavnog benda dobio je sasav Jorgovani, koji se oko 22:40 pojavio na bini. Pokazalo se da, iako im je ovo bio tek drugi nastup, bend već ima veliki broj obožavalaca, među kojima je otpočela šutka već sa prvim rifofima pesme Anđeo i Đavo. Usledile su stvari Vašar, MTV i Ja ti pišem pesme. Na odličan prijem kod publike posebno je naišla nova energična pesma Jorgovana pod nazivom Gradska devojka. Shamso iz Brkova, pomogao je Mukiju u izvođnju pesme Tužan je život moj. Uz himnu benda Jorgovani, ćićevačko-beogradska kombinacija je efektno završila svoj polusatni nastup. Stoga sa nastrpljenjem očekujemo nove pesme najmirišljavijeg benda, koje su već u pripremi.
      Oko 23:15 na sceni su se pojavili i Brkovi, odeveni po za njih karakterističnoj modi, kojoj su ovaj put šmek davale perike. Nakon introa u vidu pesme Sinana Sakića, nastup su otvorili starim hitom Neću da idem u disko skup. Sledile su pesme Švaler, Nisam ja za tebe, te Nevjernica, koja se nalazi na njihovom poslednjem studijskom albumu. Ornela je zatim otpevana horski sa fanovima. Pauze između pesama bile su po očekivanju rezervisane za svojevrsnu stand-up komediju koju izvodi Shamso 69, a u kojoj uvek važna uloga pripada i publici. Upravo je to onaj deo svirke Brkova koji se ne može prepričati, a koji čini važan element njihove pojave. Zato se može reći da su njihovi koncerti u punoj meri interaktivni. Set lista je ovoga puta bila pre svega sastavljena od pesama sa prva tri albuma. Kako bi bendu i publici dao malo predaha nakon žestokog ritma u kome su odsvirane Zabranjena ljubav, Tolerancija i Skupe bombonjere, Shamso je na gitari predstavio svoju novu pesmu Dobro jutro Srbijo. Sa poslednjeg albuma nabolje je primljena pesma Pizda materina, za koju je s pravom od nekih kritičara ranije pretpostavljeno da će biti možda i najveći dosadašnji hit Brkova. Za završnicu svirke ostavljene su pesme Bolje da sam s frendovima pio rujno vino, Opasno se drogiram, Kurvo prokleta i Srećo laku noć. Usledio je bis tokom koga se bend zvanično oprostio od publike oko 1 h, himnom benda i kompozicijom Cvjetalo je meni cveće.
      Scene koje su usledile nakon okončanja svirke pokazuju koliko su Brkovi pomakli granice na muzičkoj sceni. Naime ispred backstage-a čekala ih je gomila ljudi. Gledajući u njih setio sam se jedne anegdote koju je ispričao Nele Karajlić. Posle jednog od koncerata Zabranjenog pušenja, njihov menadžer ili tonac, zaista se ne sećam precizno, se žalio kako bendu prilaze uglavnom bivši robijaši sa željom da Nele i ekipa napišu pesmu o njima. Sa druge strane istakao je da se nakon nastupa Crvene Jabuke, pak oko benda tiskaju lepe devojke. Kod fanova Brkova su te dve grupe potpuno izmešane i to je ono „ nenormalno“ što je kod njih sasvim normalno. Otuda za kraj ovog izveštaja se možemo poslužiti rečima samog Shamso-a i reći da su koncerti Brkova „ Nenormalnost bez granica“. Njihova publika, uveren sam u to, želi da to tako i nadalje ostane.

                                                                                                                 Izveštaj: Miloš Ivanović

Коментари

  1. The ULTIMATE "Stop My Divorce" Love Spell Casting is the best of the best when it comes to preventing that painful divorce and keeping you both happy in love.contact templeofanswer@hotmail.co.uk, whatsapp +2348155425481 for more details

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови